KOOP JE TICKETS VOOR DE 2E SB32 HYROX RACE 14 SEPTEMBER 2024!

Het fenomeen: Spierpijn

De trainers bij Sport Boutique 32 krijgen vaak de vraag: “Is de spierpijn die je ervaart na een (nieuwe) training nou een teken dat je het goed hebt gedaan?”

Veel mensen denken van wel, maar laten we eerlijk zijn, het voelt niet fijn als je zoveel spierpijn hebt dat je niet meer normaal kunt bewegen. ligt als een mummy vastgeplakt op de bank. Nee dat is echt niet fijn en ook geen graadmeter of je goed hebt getraind of niet. We zijn allemaal wel bekend met het gevoel van flinke spierpijn. Dit is normaal, vooral als je bewegingen doet die je niet vaak hebt gedaan of zelfs nieuw zijn voor je. De spierpijn kan wel tot 5 dagen aanhouden. 

Helaas zien we ook in het werkveld buiten SB32 dat trainers zich richten om de klant zoveel mogelijk spierpijn te geven, onnodig vinden wij. Spierpijn mag nooit het doel of een graadmeter zijn. Wij focussen op de progressie in de oefeningen en kijken naar het grotere plaatje en soms hoort dat wel een klein beetje spierpijn bij 😉


Mythe #1: Spierpijn is alleen te voelen na een goede training
Spierpijn is geen indicatie van een goede training. Spierpijn kan optreden na elke activiteit die de spieren belast, zoals een nieuwe oefening of een ongebruikelijke fysieke inspanning. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te weten wanneer je spieren een pauze nodig hebben om te herstellen.

Mythe #2: Spierpijn is alleen te behandelen met rust
Het is waar dat spierpijn kan verminderen met rust, maar dit is niet de enige oplossing. Licht trainen en dan vooral richten op de concentrische fase, goed letten op je voeding, bewegen zoals wandelen, een lekker warm bad nemen en in een uiterst geval ontstekingsremmers gebruiken kunnen ook bijdragen aan het herstel van de spieren en de pijn verminderen. Luister naar je lichaam en doe wat goed voelt.

Mythe #3: Geen spierpijn betekent geen groei
Het is een veelvoorkomende misvatting dat spierpijn nodig is voor spiergroei. Hoewel spierpijn een teken kan zijn van spiergroei, is het niet de enige factor. Verschillende factoren, zoals consistentie, intensiteit en variatie in je training, spelen allemaal een rol in het opbouwen van spierkracht en -omvang. Dus maak je geen zorgen als je de volgende dag geen spierpijn hebt, dat betekent niet dat je niet sterker wordt.

Conclusie:
Spierpijn is een natuurlijke reactie van ons lichaam op fysieke belasting. Het is geen indicatie van een goede training en het betekent ook niet dat je niet groeit als je geen spierpijn hebt. Onthoud dat herstel net zo belangrijk is als trainen, en luister naar je lichaam om te bepalen wanneer het tijd is voor rust of juist actie.

Bij Sport Boutique 32 helpen we je graag bij het opstellen van een trainingsplan dat past bij jouw behoeften en doelen. Neem gerust contact met ons op.